Sizzle logo

E-Liquid brouwen

Het brouwen van je eigen e-liquid begint met een base-vloeistof, aroma en eventueel nicotine boosters.

Schema 
Base vloeistof kan volledig PG basis zijn, volledig VG basis of een mengeling van de twee componenten.

PG staat voor Propyleenglycol wat een organische verbinding is die zowel reukloos als kleurloos is. PG is niet-toxisch bij lage concentratie en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen.

VG staat voor Vegetable Glycerin wat ook een organische verbinding is die zowel reukloos als kleurloos is. Glycerine bestaat doorgaan uit 80% glycerol en 20% water. VG wordt voornamelijk gebruikt voor farmaceutische doeleinden.

Aroma's zijn er in alle mogelijke kleuren en geuren, ze zijn vaak op PG basis maar dit kan ook op olie- of waterbasis zijn. De smaak in een aroma kan bijvoorbeeld toegevoegd zijn met een olie-extract maar ook door PG-kristallen.

Dan zijn er nog eventueel de Nicotine Boosters om nicotine aan het geheel toe te voegen. Nico Boosts zijn meestal op een basis van 50PG/50VG verhouding met een nicotine-niveau van 20mg wat wil zeggen dat in een 10ml flesje 200mg nicotine is toegevoegd.

De verhouding van de base vloeistof heeft ook effect op de hoeveelheid aroma die gebruikt dient te worden. Over het algemeen geldt de regel dat hoe hoger het PG gehalte hoe minder aroma dient toegevoegd te worden. Maar dit is best te hanteren via de smaak van de gebruiker.

Steeping

De meeste mengsels hebben ook een periode nodig om het aroma voldoende af te geven aan de base-vloeistof. Dit wordt “steeping” genoemd. De meeste aroma’s vragen een steeptijd van zeven à negen dagen maar doorgaans varieert de steep-tijd tussen vijf en vijftien dagen. Het steeping proces kan eventueel ook worden versneld door gebruik van trillingen zoals bij ultrasone reinigers.

Tijdens het steeping-proces is het aangeraden om je brouwsel in een donkere omgeving te laten staan. Vaak gaan brouwers ook de brouwsels elke dag enkele minuten open draaien voor wat te luchten waarna ze het terug dicht draaien, opschudden en terug in de donkere omgeving te plaatsen.

Het is steeds aan te raden dat een brouwer de verhoudingen van de mengsels bijhoudt zodat deze kunnen worden vergeleken bij volgende probeersels.

Nicotine Boosters

Nicotine boosters kunnen gebruik worden als er e-liquid gebrouwen dient te worden met een bepaald nicotinegehalte.

100ml brouwsel naar 1,5mg/ml nicotine brengen, 1,5mg/ml is gelijk aan 150mg nicotine voor 100ml. Een Nico Boost is 20mg/ml dus 7,5ml is gelijk aan 150mg wat wil zeggen dat 92,5ml base met 7,5ml nico boost uitkomt op 100ml base op 1,5mg/ml.

100ml brouwsel naar 3mg/ml nicotine brengen, 3mg/ml is gelijk aan 300mg nicotine voor 100ml. Een Nico Boost is 20mg/ml dus 15ml is gelijk aan 300mg wat wil zeggen dat 85ml base met 15ml nico boost uitkomt op 100ml base op 3mg/ml.

100ml brouwsel naar 6mg/ml nicotine brengen, 6mg/ml is gelijk aan 600mg nicotine voor 100ml. Een Nico Boost is 20mg/ml dus 30ml is gelijk aan 600mg wat wil zeggen dat 70ml base met 30ml nico boost uitkomt op 100ml base op 6mg/ml.

Schema

Deze handleiding kan u tevens hier downloaden.